Natuurlijke geuren om nare luchtjes mee te neutraliseren

De werking is wetenschappelijk bewezen.

In instellingen voor zorg, winkels, kantoren – het ruikt overal wel ergens naar. Heel fijn: je raakt er gelukkig redelijk snel aan gewend. Het wordt voor de mensen dan ‘die bekende geur’ die de hersenen linken aan die ene plek. Maar wat nu als het om een hele nare, doordringende geur gaat? Grote kans dat er bij klanten, medewerkers, patiënten of bezoekers een slechte indruk van de locatie wordt gewekt.

Stank

Nare luchtjes, vieze geuren, stank: veel winkels, kantoorgebouwen en zorginstellingen kampen soms gewoon met dit probleem. Medewerkers kunnen er zelfs last van krijgen. Geïrriteerde ogen, hoofdpijn of misselijkheid zijn daarvan het resultaat. Of ‘alleen maar’ een slecht humeur. Lekker werken? Nou, nee.

Stankalarm: pas op, gevaar!

En minstens zo vervelend: gasten, patiënten of bezoekers krijgen een verkeerde indruk als de locatie niet aangenaam ruikt. Als het ergens stinkt, geven onze hersenen zelfs een ‘stankalarm’ af. En dat betekent: pas op, gevaar! Want, laten we eerlijk zijn, dat is bepaald niet de gewenste uitstraling van je gebouw.

Begin bij de bron

Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je het probleem direct bij de bron aanpakt door de oorzaak van de stank weg te nemen. Maar dat is niet altijd even simpel. Als gebouwen ouder zijn, je de stankbron niet kunt vinden of de slechte geur door externe omstandigheden wordt veroorzaakt, is het probleem bijzonder lastig om aan te pakken.

Ongewenste geuren overstemmen

Een snelle oplossing lijkt dan vaak om ‘maar een geurtje te introduceren’. Het liefst kiest men dan een krachtige, frisse, maar ook synthetische geur die de stank eens even flink overstemt. Probleem opgelost? Natuurlijk niet! Over het algemeen reageren mensen niet zo goed op synthetische geuren. Je hebt er namelijk een flinke dosis van nodig om de stank te overstemmen. Het gevolg? Juist die toegevoegde geur kan als (zeer) onaangenaam en overweldigend worden ervaren.

De wetenschap bewijst: beter neutraliseren met natuurlijke geuren!

Wat wel goed werkt, is de stank neutraliseren met natuurlijke geuren of etherische geurolie zo je wilt. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het allerminst! Onderzoek door professor Griffon en professor Pibiri heeft uitgewezen dat verneveling van natuurlijke geurolie een antibacteriële werking heeft en schimmels in de lucht onschadelijk maakt. Zij ontdekten dat etherische geurolie in staat is om organische stoffen (o.a. stank en bacteriën) uit de lucht te verwijderen. Hiervoor dient de geurolie wel door speciale apparatuur extreem fijn verneveld te worden en bovendien negatief geladen te zijn. Neem gerust even contact met ons op voor de wetenschappelijke onderbouwing.

Natuurlijke geur

Eigenlijk best logisch als je er zo over nadenkt. Natuurlijke geur wordt gewonnen uit planten zoals lavendel, citroen, ceder, mirre of bijvoorbeeld vanille. De plant gebruikt deze etherische geurolie om zich bacteriën van het lijf te houden: het equivalent van ons eigen immuunsysteem, zeg maar.

Jouw ruimte vrij van nare geuren?

Wil je weten hoe je een stankvrije ruimte krijgt met natuurlijke geur? Een winkel, kantoor of zorginstelling waar mensen met een goed gevoel aan terugdenken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Natural Mood Makers! Of download hier het whitepaper voor de zorg dat wij voor je hebben samengesteld.

(Foto: Sasin Tipchai op Pixabay.com)