Het proust-effect en geurmarketing
De geur van een cakeje
Geurmarketing heeft een bijzondere werking. Dat de geur van een cakeje gedoopt in thee ons terug kan slingeren naar onze vroegste jeugd, deed de Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) uit de doeken. In zijn veelgeprezen romancyclus A la Recherche du Temps Perdu schrijft hij er over. Wat heeft het Proust-effect met geurmarketing te maken?
Geur en emotie
Je weet vast wel hoe het is wanneer een geur diep verstopte herinneringen aan je schoolklas, je eerste liefde of je eerste paar voetbalschoenen automatisch naar boven hengelt. Inclusief de emotie die daaraan gekoppeld is. Vooral dat laatste – de koppeling tussen geur en producten (geurmarketing) – is een belangrijke randvoorwaarde voor geur marketing. Maar eerst: Marcel Proust!
Door geur terugreizen in de tijd
Journaliste Ianthe Sahadat ploos het fenomeen zintuiglijk herinneren uit. ‘Het bekendste voorbeeld van zintuigelijk herinneren is vermoedelijk de geur van het in lindebloesemthee gedoopte Madeleine-cakeje van Marcel Proust die een vloedgolf van jeugdherinneringen bij de hoofdpersoon teweegbrengt. (…) Niet voor niets wordt dit geheugenverschijnsel ook wel het Proust-effect genoemd. Een grote rol in dit proces is weggelegd voor de hippocampus, een zeepaardvormig stukje brein (eigenlijk zijn het er twee), dat de informatie van alle sensorische gebieden in het brein binnenkrijgt en deze gegevens samenvoegt tot herinneringen. Door iets te zien, horen of ruiken, reizen we in ons brein als het ware terug in de tijd naar een gebeurtenis, of we nu willen of niet.’
De geur van kampvuur en een verse grasmat
Sahadat vervolgt: ‘Een bekende neuropsycholoog die veel onderzoek deed naar zintuiglijk herinneren, is Rachel Herz van de Amerikaanse Brown University. Zo liet zij in 2004 proefpersonen beurtelings een woord en een afbeelding van datzelfde woord zien en de geur van het woord ruiken. Ze deed dit met kampvuur, vers gemaaid gras en popcorn. Het zal niet verbazen dat het ruiken van een kampvuur of verse grasmat de sterkste emotionele reactie ontlokte en mensen geestelijk op een andere plek deed belanden. Vervolgens liet ze proefpersonen een herinnering van een proef van een week eerder navertellen. Afwisselend na het zien van een beeld, na het horen van een geluid en na het ruiken van een bijbehorende geur. De details in de drie varianten van het verhaal waren vergelijkbaar, maar zonder twijfel waren bij geur de emoties het sterkst aanwezig.’
Geur in de winkel
Dit laatste gegeven is in het licht van geurmarketing doorslaggevend, omdat geur hoe dan ook een emotioneel effect sorteert. Als retailer kun je daar slim gebruik van maken. Je kunt er met geur bijvoorbeeld voor zorgen dat bezoekers zich meer relaxed voelen, waardoor ze langer in je zaak blijven. De juiste geur zorgt ervoor dat klanten hun ervaringen met jouw winkel positiever beoordelen. En dat mede dankzij het cakeje van Marcel Proust!
Welke geur zet jij in?
Wil jij weten welke geuren je kunt inzetten om je bezoekers een goed gevoel te geven? Maak gewoon een vrijblijvende afspraak met Natural Mood Makers.
(Bron: Volkskrant. Foto op Pixabay)