Waar moet je op letten bij het uitkiezen van de juiste geurmachine?

Het aankopen van een geurmachine of geurverstuiver voor professioneel gebruik is nog niet zo eenvoudig. Wat moet de machine kunnen, alleen geurbeleving of zijn andere zaken ook belangrijk? Waar moet de machine komen te staan? Wat kan ik ermee en waar moet ik verder specifiek op letten? Een aantrekkelijke geurbeleving in je winkel is immers wat anders dan geurmanagement op kantoor of in de zorg.

Zomaar enkele vragen waar je een antwoord op wilt voor je overgaat tot aanschaf van een geurapparaat. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt voor waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe geurdispenser.

Bij het investeren in een geurmachine is het in de allereerste plaats van belang onderscheid te maken in apparatuur die natuurlijke geur kan vernevelen en apparatuur die alleen maar synthetische geur kan vernevelen. Het is aan te raden met name in ruimtes waar mensen (personeel, bezoekers, gasten, patiënten of jezelf) langer verblijven uitsluitend te werken met 100% natuurlijke geuren, bij voorkeur biologisch geproduceerd.

Door specifiek etherische geurolie (ook wel natuurlijke geur of essentiële oliën) in te zetten:

  • Bepaal je zelf de sfeer in de ruimte en verbeter je daarmee bijvoorbeeld de klantbeleving of de dynamiek op kantoor.
  • Worden eventuele ongewenste geuren subtiel uit de lucht verwijderd (dus niet overheerst maar daadwerkelijk uit de lucht gehaald).
  • Bacteriën, virussen en schimmels worden geëlimineerd.

Vernevelingsgraad

De vernevelingsgraad verschilt per type geurmachine enorm. Geurmachines van de allerlaagste kwaliteit kun je herkennen doordat er na verloop van tijd een vettige laag rondom de machine ontstaat. De verneveling is dan nl. zo grof dat de deeltjes niet goed blijven zweven en neerslaan met alle gevolgen van dien: geen mooie geurverdeling over de ruimte en vervuiling van de omgeving. De betere geurverspreiders geven echter geen enkele vervuiling van de omgeving.

Het beste resultaat wordt namelijk verkregen met geurmachines die de geurdeeltjes kleiner dan 0,1 μm (1 μm = 0,001 millimeter) vernevelen. Door deze zeer fijne verneveling blijven de deeltjes te allen tijde in de lucht zweven (en slaan dus nooit neer). Het resultaat? Een evenwichtige geurverdeling die lang intact blijft en waarbij extreem weinig geurolie verbruikt wordt.

Verwarmen?

Daarnaast is het van belang zeker te stellen dat de geurmachine de geurolie nooit verwarmd of middels hitte verdampt. De samenstelling van de geurolie veranderd daardoor namelijk waardoor de heilzame werking en de fysieke en mentale effecten van de geurolie (deels) verloren gaan. Dat geldt niet alleen voor geurmachines in de zorg maar ook voor geurapparaten die op kantoor, onderwijs of in de retail worden ingezet.

Precisie

Dat geur invloed heeft op de belevingswereld van mensen is inmiddels wel algemeen bekend. Eén van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk is voor het behalen van doelen door middel van geurbeleving is echter dat de geur nooit te sterk of te zwak is.

Bij het uitzoeken van de meest geschikte geurmachine is het dus van belang rekening te houden met de precisie van het apparaat. Als het goed is zorgt de perfecte geurmachine er voor dat de gebruiker altijd de juiste geur op de juiste locatie in de juiste dosering én op het juiste moment kan realiseren. En dat zonder afwijkingen of dat je er de hele tijd op moet letten.

De ervaring leert dat geurmachines die gemaakt zijn van edelstaal aan de hoogste eisen voor geurverstuiving kunnen voldoen. Combineer dat vervolgens met een doeltreffende elektronische aansturing en je kunt genieten van een geurverstuiving die aan hoge eisen voldoet voor een optimaal effect.

Aansluiten op de luchtbehandeling

In grotere gebouwen kan voor het geurtransport vaak heel eenvoudig gebruik gemaakt worden van het bestaande luchtbehandelingssysteem. Maar dan moet de verstuivingsgraad van de professionele geurdispenser wel dermate hoog zijn dat er geen residu achterblijft in de luchtbehandeling. Bij een vernevelingsgraad van 1,5 μm of fijner is er echter geen enkel probleem. Daardoor ben je ook veel flexibeler in het kiezen van de plek waar je de machine neerzet of ophangt. Daar moet je dus wel even op letten.

Aansturing

Sommige geurvernevelaars kunnen middels een internetconnectie van afstand aangestuurd worden. Dat kan in sommige gevallen wellicht handig zijn. Van groter belang is echter dat er een kwalitatief hoogwaardige aansturing op het apparaat zelf aanwezig is. Hierdoor kun je voorkomen dat het apparaat bijvoorbeeld ’s nachts door blijft draaien of dat de geurafgifte in de loop der tijd gaat verlopen. Door een hoogwaardige aansturingsunit regel je eenvoudig dat je de juiste geur op de juiste locatie, in de juiste dosering én op het juiste moment kunt realiseren.

Leegmelding

Moderne geurverstuivers geven via Internet een melding als de cartridge vervangen moet worden. Dat is van belang omdat bij een subtiele geurafgifte het niet altijd direct bemerkt wordt dat de cartridge leeg is.

Geluidsbelasting

Let bij aankoop ook even op hoeveel geluid het geur apparaat maakt. Als je eigenaar bent van de plaatselijke discotheek maakt het niet zoveel uit, maar betreft het een wellness centrum, winkel of kantoor, dan ligt overlast door geluid op de loer. Laat je daarover dus goed informeren.

Reiniging leidingen

Sommige leveranciers van geursystemen adviseren hun klanten de geur via een of meerdere leidingen over de te begeuren ruimte te verdelen. Let daarbij op dat het systeem, nadat de geur door de leiding is gegaan, weer ‘schoongespoeld’ wordt met verse lucht. Als dat namelijk niet het geval is zal er na verloop van tijd condensatie in de leiding ontstaan waardoor de geur niet meer goed door de leiding kan stromen.

Cartridge wisselen?

In bepaalde gevallen kan het wenselijk zijn verschillende geuren na elkaar in te zetten. Denk dan aan bijvoorbeeld een ruimte waar je na een activerende geur een geur wil verspreiden die mensen juist weer helemaal tot rust doet komen. Let er bij aankoop dan dus op dat je de cartridge heel gemakkelijk kunt verwisselen.

Uitstroomsnelheid aanpassen?

In specifieke gevallen kan het noodzakelijk zijn de uitstroomsnelheid van de geur te regelen. Dat is bijvoorbeeld het geval in kleinere, lagere ruimtes. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Heeft de machine die mogelijkheid? Vraag het na bij uw leverancier.

Made in Germany, in Holland…of in China?

Lokaal inkopen heeft zo z’n voordelen. Dat wordt ons allen steeds duidelijker. Dat geldt niet alleen voor wat betreft de kwaliteit van het product (zijn de apparaten überhaupt CE/TüV gekeurd?). Ook met betrekking tot het ondersteunen van leveranciers die niet investeren in aspecten als milieu, eerlijke arbeidsvoorwaarden en een goede productaansprakelijkheid is kopen in het verre buitenland vaak niet de beste keuze. De meest innovatieve apparaten op het gebied van geurverneveling worden gelukkig dicht in de buurt geproduceerd.

Voor meer informatie:

Natural Mood Makers
Afd. voorlichting
Hermesweg 19
3741 GP BAARN

Natural Mood Makers heeft alles in huis om met geur de productiviteit binnen jouw bedrijf te verhogen.

Nieuwsgierig? Maak geheel vrijblijvend een afspraak met Natural Mood Makers voor advies op maat. Bel ons op nummer 085 877 157 of stuur een e-mail naar info@naturalmoodmakers.nl.

Natural Mood Makers

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over wat wij voor winkels, showrooms, zorginstellingen of kantooromgevingen kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek.