Wat is het effect op bewoners en medewerkers wanneer kamers in verpleeghuizen worden geparfumeerd met etherische oliën?

In een gezamenlijk project hebben AOK, Barmer (grote Duitse ziektekostenverzekeraar), de Berufsgenossenschaft für Gesundheitsdienst und Wohlfahrtspflege (BGW, Duitse beroepsvereniging voor verplegend personeel) en Primavera (bekende Duitse producent van etherische geurolie op biologische basis) deze vraag onderzocht.

De resultaten werden gepresenteerd tijdens de Duitse Nursing Day (28 en 29 september) in Berlijn dit jaar. Volgens het rapport daalde het ziekteverzuim onder het verplegend personeel van de deelnemende instellingen met 25 procent en verminderde het verloop ook nog eens met 15 procent. Bij bewoners kon bovendien het gebruik van psychofarmaca met bijna een derde worden verminderd.

In het kader van dit project werd de lucht in zes verpleeghuizen in Saksen-Anhalt (D) geparfumeerd met etherische oliën. Zoals blijkt uit het resultatenrapport, is het ziekteverzuim onder het verplegend personeel in de geparfumeerde ruimten in die periode met een kwart gedaald, en verminderde het verloop met 15 procent. In interviews gaven de verpleegkundigen aan dat ze binnen hun team een verminderd stressniveau ervoeren. Sommigen meldden ook een kalmerend en ontspannend effect van de geuren.

“De resultaten van het project zijn verbazingwekkend. Het parfumeren van ruimtes met natuurlijke etherische oliën kan niet alleen de fysieke gezondheid van medewerkers positief beïnvloeden, maar heeft ook positieve effecten op hun geestelijke gezondheid,” zegt Dipl.-Ing. R. Fredrich, hoofd van het districtskantoor Magdeburg van de BGW. “Ouderenzorg is een veeleisende taak die vaak gepaard gaat met hoge belastingen en stress voor het verplegend personeel,” benadrukt Axel Wiedemann, algemeen directeur van Barmer in Saksen-Anhalt. “Ondersteunende strategieën om het verplegend personeel te ontlasten, zijn daarom van groot belang om de kwaliteit van de zorg te handhaven en de gezondheid van medewerkers te beschermen.”

“De positieve effecten van pure etherische oliën zijn al lange tijd bekend en worden steeds meer bevestigd in wetenschappelijke studies,” zegt Ute Leube, mede-oprichter en eigenaar van Primavera. “De resultaten van dit modelproject tonen de belangrijke rol die ze ook kunnen spelen in bedrijfsgezondheidspromotie in de zorg, ten gunste van de verzorgers en degenen die zorg nodig hebben.”

Vermindering van het gebruik van psychofarmaca

Uit talrijke onderzoeken is inmiddels bekend dat etherische oliën, zoals lavendelolie, stressverlagend werken. Citrusgeuren kunnen de stemming positief beïnvloeden. Deze effecten werden ook waargenomen bij de zorgbehoevenden wiens kamers werden geparfumeerd als onderdeel van het project. Zo meldden de verpleegkundigen dat onrustige bewoners door de geur rustiger werden. Agressief gedrag kwam minder vaak voor. Bewoners die apathisch waren, werden geactiveerd. Bewoners met slaapproblemen vonden ook een goed slaapritme. In één instelling leidde het parfumeren van de ruimte er zelfs toe dat het gebruik van psychofarmaca met bijna een derde kon worden verminderd. “Voor de betrokkenen lijkt de geur hun lijden zachtjes te verminderen. Hierin zien we een opmerkelijk succes,” zegt Andrea Fredrich, adviseur bedrijfsgezondheidsmanagement bij de AOK.
Volgend project in planning

Kort na de start van het project in 2020 begon de coronapandemie. De daarmee gepaard gaande toegenomen belasting en het dragen van beschermende maskers maakten de uitvoering moeilijker. “Gezien de gevolgen van de pandemie zijn de resultaten des te opmerkelijker. Daarom willen we het project voortzetten en zijn we al in gesprek met de betrokkenen. Aangezien we ons aanvankelijk hebben gericht op de invloed van geur op verplegend personeel, zal de focus in het vervolgproject nog sterker liggen op de zorgbehoevenden,” aldus BARMER-directeur, de heer Wiedemann.

Meer informatie (Duitstalig) op:
https://ots.de/fb5r2P
https://ots.de/sgNbZ8

Voor meer informatie:

Natural Mood Makers
Afd. voorlichting
Hermesweg 19
3741 GP BAARN

Natural Mood Makers heeft alles in huis om met de professionele inzet van natuurlijke geuren de productiviteit en levenskwaliteit binnen jouw instelling te verhogen. Download hier onze whitepaper voor de zorg.

Nieuwsgierig? Maak geheel vrijblijvend een afspraak met Natural Mood Makers voor advies op maat. Bel ons op nummer 085 877 157 of stuur een e-mail naar info@naturalmoodmakers.nl.

Natural Mood Makers

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over wat wij voor winkels, showrooms, zorginstellingen of kantooromgevingen kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek.