Geuren op een wijze neutraliseren die wél werkt?

Alles heeft geur; winkels, kantoren, gebouwen, overal ruikt het wel ergens naar. Meestal raken mensen snel gewend aan de geur. Het wordt dan ‘die bekende geur’ die u meteen vertelt dat u op een bepaalde locatie bent aangekomen. Uw hersenen vullen bij het herkennen van de geur ook direct alle gedachten en gevoelens in die bij die bepaalde plek horen. Denk maar eens aan een bezoek aan uw oude school, kantoor of een bakkerij…

Maar wat nu als geur op een locatie eigenlijk niet zo plezierig is? Als de heersende geur misschien zelfs wel onderwerp van gesprek onder uw medewerkers is?

Geïrriteerde ogen, hoofdpijn, zelfs misselijkheid en een slecht humeur zijn het gevolg. Een vervelend probleem waarmee winkels, kantoorgebouwen maar ook zorginstellingen regelmatig te kampen hebben. Zoiets is natuurlijk vervelend voor de medewerkers. Plezierig werken wordt door een nare geur namelijk best een lastige opgave.   Maar er is nog iets. Ook gasten, patiënten of bezoekers krijgen een verkeerde indruk van de locatie als deze vervelend ruikt. En terecht.

Auto Showroom | Natural Mood Makers

Oplossen bij de bron

Natuurlijk dient de oplossing van deze veelvoorkomende problemen te liggen in een deugdelijke aanpak bij de bron: zoek de oorzaak van de stank op en elimineer deze. Maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als gebouwen ouder zijn, de stankbron niet gevonden kan worden of de slechte geur door externe omstandigheden wordt veroorzaakt ligt een oplossing niet zomaar binnen handbereik. Daarvoor moeten we dus verder gaan kijken. Overstemmen met geur. Ja, en dan komt men meestal al snel op het idee een geurtje te introduceren. Liefst een beetje een fris geurtje dat de ongewenste geuren flink overstemt. Hierdoor ruikt u alleen nog maar het ‘heerlijke’ synthetische geurtje dat middels een apparaatje of met geurstokjes verspreid wordt. Probleem opgelost, toch? Vaak niet! Nog even afgezien van het feit dat er iemand van het personeel als ‘geurmanager’ aangesteld moet worden om te zorgen dat er tijdig ingegrepen wordt als de geur op is of als er teveel geur is, reageren mensen meestal niet zo positief als synthetische geuren op deze wijze ingezet worden. Er moet immers een flinke hoeveelheid geur worden verspreid om de stank te overstemmen. Dat levert in de praktijk dan weer het probleem op dat de toegevoegde geur als onaangenaam wordt ervaren. Geen lekkere oplossing dus.

Onze hersenen geven door het ‘stankalarm’ immers een duidelijk signaal af: pas op gevaar! Een uitstraling van uw gebouw zoals die waarschijnlijk niet helemaal door u gepland was.

Neutraliseren met natuurlijke geur

Toch is er een oplossing die wél werkt. Deze oplossing is ons bovendien door de natuur gegeven: natuurlijke geur, ook wel etherische geurolie. Hoe het werkt? Dat leg ik graag even uit.

Natuurlijke geur wordt gewonnen uit planten. Bekende voorbeelden zijn lavendel, citroen, ceder, mirre of vanille. De plant gebruikt deze stof om zich bacteriën van het lijf te houden. Het is het equivalent van ons eigen immuunsysteem. Onderzoekers (o.a. Professor Griffon en Professor Pibiri) hebben bewezen dat als je deze natuurlijke geurolie uiterst fijn in de lucht vernevelt, deze een antibacteriële werking heeft. Daarnaast worden ook schimmels in de lucht onschadelijk gemaakt. Dat gebeurt op twee manieren, zo ontdekten zij:

  1. ‘Bacteriën en schimmels zijn niet bestand tegen de etherische stoffen en verdwijnen uit de lucht’.
  2. ‘De microscopisch kleine druppeltjes die door de ruimte verspreid worden zijn negatief geladen. Daardoor hechten ze zich naast bacteriën en schimmels ook aan stankdeeltjes die zich in de lucht bevinden. Hierdoor verdwijnen deze ongewenste vervuilingen uit de lucht’.

Het resultaat

En het resultaat? Een stankvrije ruimte waarin slechts een uiterst subtiele gewenste geur waargenomen wordt.

Een bevrijding voor personen die in de ruimte moeten werken of verblijven. Maar ook gasten zullen met veel plezier aan het bezoek aan de locatie terugdenken.

Laat hier uw gegevens achter voor meer info over hoe u natuurlijke geuren kunt inzetten om van nare luchtjes af te komen. Of download hier eerst het whitepaper voor de zorg dat wij voor je hebben samengesteld.