Het effect van geur op ons slaapgedrag

Droomland, droomland. O, ik verlang zo, naar droomland

In ons blog schrijven wij over geur en alles wat daarmee samenhangt. Deze keer vertellen wij je meer over de invloed van geur op ons slaapgedrag.

Goede nachtrust

Natuurlijke geuren hebben een aanzienlijke impact op alle facetten van ons dagelijks leven, zoals onze emoties, de mate van stress en zelfs ons koopgedrag. Maar wist je dat geur ook een bijzondere bijdrage kan leveren aan een goede nachtrust?

Geen slaappil, maar de geur van jasmijn

Ruim 60% van de Nederlanders zou slaapproblemen hebben. Dat meldt het AD naar aanleiding van een onderzoek. Om toch de slaap te vatten, grijpt de slapeloze in al zijn wanhoop wel eens naar een slaappil. Maar wie al die pillen niet wil, kan ook natuurlijke geuren als lavendel, vanille, jasmijn en rozengeur proberen. Dr. Andrew Weil van de Amerikaanse universiteit Harvard stelt dat jasmijn zelfs evenveel effect heeft als sommige kalmerings- en slaaptabletten. Interessant toch?

Positieve dromen

Een ander onderzoek toont aan dat natuurlijke geuren in de slaapkamer tot positievere dromen leiden. Duitse wetenschappers van de universiteit van Mannheim onderzochten de relatie tussen de emotionele inhoud van dromen en geur. Wat bleek? Proefpersonen die in een ruimte sliepen met een aangename bloemengeur hadden beduidend positievere dromen dan degenen die werden blootgesteld aan de nare zwavelgeur van eieren.

Beter slapen met natuurlijke geur

Dat is allemaal leuk en aardig, maar als je de slaap niet kunt vatten heb je vooral behoefte aan praktische adviezen. Welnu, je zou om te beginnen jasmijn of lavendel in bad of onder de douche kunnen gebruiken voor het slapengaan. Andere tips: leg een zakje met jasmijn of lavendel onder je kussen of naast je bed. Of doe een paar druppeltjes jasmijn- of lavendelolie in de wasmachine voordat je je beddengoed wast.

In ziekenhuizen

Ook zou je de geur van lavendel, rozen, vanille of jasmijn voor het slapengaan kunnen verstuiven. Een beproefd middel in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen! Natural Mood Makers komt graag uitleggen hoe dat werkt. Meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak. Voor nu of straks: slaap lekker en morgen gezond weer op!

Foto door bruce mars op Unsplash