Geur op kantoor: 8 manieren om prettiger te werken

Geur op kantoor: 8 manieren om prettiger te werken

Wij vinden dat medewerkers recht hebben op een prettige werkomgeving. Dat geur een buitengewoon sterke invloed heeft op hoe je je voelt is inmiddels bij steeds meer mensen wel bekend. Daarom wordt geur thuis vaak met succes ingezet als sfeermaker. Maar ook in onze kantoren of andere bedrijfsruimtes kunnen we met een uiterst subtiele, bijna niet waarneembare geur voor een gewenste sfeer zorgen. Hierdoor voelen medewerkers zich prettiger en hebben ze meer voor elkaar over. Dat dit ook de productiviteit ten goed komt is een logisch gevolg daarvan.

Maar welke geuren zijn nu specifiek geschikt voor de zakelijke omgeving? En wanneer zet je ze dan in? Hieronder volgt een overzicht van 8 geuren en geurmelanges en waarvoor je ze kunt inzetten op kantoor.

Bij de entree

Hier worden gasten of (potentiële) klanten ontvangen maar hier krijgen nieuwe medewerkers ook de eerste indruk van het bedrijf. Met de juiste geur kan heel effectief de gewenste uitstraling gerealiseerd worden:

  • Een mix van Bergamot met mandarijn en sinaasappel zorgt ervoor dat bezoekers of gasten zich direct welkom voelen. Het werkt bovendien opwekkend.
  • De mix van bergamot, jasmijn, lavendel, mandarijn, rozemarijn en sinaasappel stemt de bezoeker vrolijk en opent de geest voor nieuwe dingen die gaan komen.

In de kantoortuin

Of je nu wel of niet gecharmeerd bent van deze nieuwe wijze van werken, verminderde concentratie en onwenselijke geuren zijn thema’s die direct verbonden zijn aan het fenomeen kantoortuin. Subtiele geurmelanges kunnen je helpen je beter te voelen en daardoor beter te presteren:

  • Een mix waarin pepermunt, den en grapefruit zijn verwerkt verbeteren de concentratie. Den werkt bovendien sterk antibacterieel (ook handig als je collega net een verkoudheidje heeft opgelopen). Hierdoor heb je ook veel minder last van het bekende ‘Sick Building Syndrome’ waarvan vele kantoormedewerkers dagelijks last hebben.
  • Als je citroenolie en roos mengt geeft dat een harmonische sfeer. Mensen hebben daardoor meer voor elkaar over en voelen zich prettiger.
Hoe kun je op kantoor de kwaliteit van lucht verbeteren? | Natural Mood Makers

Kleedruimten/toiletten

In ieder gebouw zijn er plekken waar het gewoon minder prettig ruikt. Met natuurlijke geur (etherische geurolie) kun je de stank daadwerkelijk uit de lucht halen. Dit werkt beter dan de nare geur te overstemmen met een synthetische geur:

  • Indien eucalyptus, lemon grass en sinaasappel gelijktijdig worden ingezet zijn de meeste onwenselijke geuren al niet meer waarneembaar. Sinaasappel zorgt er bovendien voor dat mensen die de geur ruiken zich ook vrolijker voelen.
  • Gaan we nog een stapje verder in het ‘desinfecteren’ van de lucht dan kunnen we ook nog de geuren den, lavendel en tijm inzetten

Vergaderruimten

Daar waar mensen moeten vergaderen is concentratie gewenst. Maar ook creativiteit kunnen we goed gebruiken bij bijvoorbeeld een brainstormsessie of als er een beroep wordt gedaan op het probleemoplossend vermogen van mensen. Daarnaast willen we dat het in de vergaderruimte ook nog een beetje fris blijft ruiken (ook fijn voor de volgende groep):

  • We kunnen kiezen voor een super-citrus melange met citroen, limoen en misschien nog wat sinaasappel. Daar blijf je wel wakker van!
  • Voor de creativiteit kunnen we aan voorgaande recept nog vanille en mirre toevoegen – succes gegarandeerd.

Daarnaast zijn er met geuren nog andere doelen te bereiken. Denk aan het verminderen van onzekerheid met de geur van vanille en mandarijn. Een ander voorbeeld is de rustgevende geur van lavendel of melisse voor ruimtes waarin medewerkers zich juist moeten kunnen ontspannen.

Enkele algemene voorbeelden

Basilicum: werkt verzachtend voor de geest, zorgt in ruimtes voor een kruidig-opwekkende sfeer. Het vrolijkt de stemming op.

Citroen: verfrissend en ongecompliceerd. Het stimuleert de doorbloeding, verhoogt de concentratie en ontstresst.

Eucalyptus: deze geurolie verbetert de concentratie, ondersteunt de doorbloeding en maakt creatief.

Rozemarijn: rozemarijn verbetert het geheugen en de concentratie. Het ontspant en stimuleert de stofwisseling.

Sandelhout: helpt bij angsten, onrust en depressies.

Bergamot: zorg en angst verminderen.

Geranium: geeft balans, reguleert het hormonale systeem en vermindert spanningen

Sinaasappel, zoete: anti depressief, vermindert symptomen van opgewondenheid en depressie

Natural Mood Makers geeft advies over het op natuurlijke wijze verbeteren van de luchtkwaliteit op kantoor. Naast 100% natuurlijke geurolie leveren en installeren wij professionele geurverstuivers die ook aansluitbaar zijn op de bestaande luchtbehandelingsinstallatie.

Meer info over hoe geur bij jou op kantoor de sfeer positief kan beïnvloeden?
Neem contact met ons op en laat je verrassen.