De antibacteriele werking van de etherische olie

De antibacteriële werking en daarmee de lucht reinigende eigenschappen van etherische oliën werden reeds in de jaren 60 door professor Griffon bewezen: In een afgesloten ruimte werden 210 verschillende bacteriesoorten vastgesteld, onder andere hardnekkige schimmel- en Staphylokokkenkiemen. Etherische geur oliën werden vervolgens in deze ruimte verstoven. Reeds na 30 minuten was de werking van de etherische olie merkbaar. Slechts 4 bacteriën waren nog vast te stellen.

In dezelfde richting wijst het onderzoek van Dr. Valnet**, een prominente vertegenwoordiger van de kennis op het terrein van aromatherapie in Frankrijk. Hij vergeleek de microben-dichtheid in een naaldbos in Fontainebleau, een bos in de buurt van Parijs, met de luchtkwaliteit in een gewone Parijse stadswoning. In het bos vond hij per m3 lucht vijf microben (‘microbe’ is de kleinst mogelijke levensvorm zoals bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels), in de woning echter vond hij maar liefst 20.000 van deze microben per m3 lucht en 9 miljoen ziekteverwekkers op de vloer per m2. De enorme antiseptische kracht van etherische oliën van dennennaalden kan daarmee geïllustreerd worden.

Evenzeer reinigend werken bijvoorbeeld ook Tijm (hoofdbestanddeel van Tijmolie), Pepermunt (Menthol) en Eucalyptus (Eucalyptusolie) net als geurolie van andere naaldhout soorten. Etherische oliën zijn opgebouwd uit meerdere geurstoffen. Ook de zogenaamde secundair werkzame stoffen uit de etherische oliën dragen bij aan de gezondheidsbevordering en verhoging van de weerstand.

Vooral in de periode van het jaar dat veel mensen verkouden zijn kunnen etherische geur oliën bewijsbaar preventief werken. Een schone binnenlucht met een discrete natuurlijke aromatisering werkt positief op onze gevoelswereld. Ook dit is in talrijke studies bewezen.

*) + **) Kinadeter, Möhring, Poppe: „Bausteine für ein positives Mikroklima – Gesund wohnen und leben im biologischen Kraftfeld“, Delphin Verlag München 1988, Seite 278: Professor Griffon, lid van de Franse Farmaceutische Academie en de eerste hygiëne kamer van Frankrijk onderzocht de bacteriologische reinheid van lucht. Dr. Valnet betrekt hierin ook het onderzoek van de farmaceut Cuthbert Hall van 1904.

Natuurlijke geuren maken mensen productiever, gezonder & gelukkiger

Kies voor optimale geurverneveling met geurverstuivers van Natural Mood Makers. Vraag naar onze abonnementen (al vanaf € 19,75 per maand).

Laat geur voor je werken!

Natural Mood Makers

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over wat wij voor winkels, showrooms, zorginstellingen of kantooromgevingen kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek.