Corporate geuren en hun invloed (deel 2)

Hoe maak je jouw eigen geurhandtekening?
Een ‘corporate geur’ – de geurhandtekening – dient net als bij het plaatsen van een advertentie de basis van je merk te ondersteunen. Maar hoe werkt dat precies?

Vertaal de boodschap van jouw bedrijf in een geur

De ontwikkeling en verspreiding van een geurhandtekening is zowel een kunst als een wetenschap. Je hebt twee dingen nodig. Allereerst het vermogen van een geurpsycholoog om een merk vanuit de visie van geurmarketing te belichten. Daarnaast is de creativiteit van een daarin gespecialiseerde parfumeur onontbeerlijk. Vervolgens worden geuren geselecteerd op hun vermogen om de gewenste emoties op te wekken. Het gevoel van schoonheid en orde kan bijvoorbeeld worden overgedragen door groene citrusvruchten, terwijl kruidige geuren een besef van dynamiek en energie geven. We illustreren dat graag weer aan de hand van een voorbeeld.

Een voorbeeld, 1 Hotels

De kerngedachte achter 1 Hotels wordt gevormd door een biologische levensstijl met respect voor de natuurlijke bronnen en inheemse flora van elke locatie. De waarden en gevoelens die het bedrijf wil uitdragen, zijn eenvoud, luxe, transparantie en gemak. Om deze waarden te vertalen in een geurhandtekening met een sensuele boventoon, werd gekozen voor een mix van aardmos, groene kruiden en broeiend hout – geuren die de genoemde waarden communiceren, zoals is gebleken uit uitgebreid multi-platformonderzoek.

Voer testen uit

Het is belangrijk om de gekozen mix van natuurlijke geuren vooraf uitgebreid te testen. Test de geurhandtekening bijvoorbeeld eerst op (potentiële) klanten. Probeer de geur uit in kantoren om de reactie van de medewerkers te peilen. Je kunt de geur ook testen met klanten in focusgroepen, in persoonlijke gesprekken of met marktonderzoek.

Bepaal waar je de geur gaat verspreiden

Is de keuze gemaakt, geef dan antwoord op de volgende vragen: wil je dat de geur een soort begroeting vormt, die zich concentreert rondom de hoofdingang? Wil je een geur in de gehele ruimte of alleen in de drukbezochte gedeelten? Een geur die dag en nacht aanwezig is of alleen op bepaalde tijdstippen? Zoek je een bescheiden geur of een geur die neigt naar een herkenbaar statement? Alle vragen beantwoord? Dan hoef je alleen nog maar de ideale plek voor de verstuiver van de geur vast te stellen. Natural Mood Makers kan je daarbij van dienst zijn – ook voor het onderhoud natuurlijk!

Corporate scent werkt

Volgens Caroline Fabrigas, CEO van Scent Marketing Inc. en verantwoordelijk voor de corporate scents bij Hyatt en 1 Hotels, leiden de ontwikkeling en verspreiding van een geurhandtekening tot hogere merktrouw, meer vertrouwen in het product, betere verkoopcijfers en een betere perceptie van de prijs/kwaliteitverhouding. Leuk weetje: een sterke corporate geur kan ook zélf een product worden, die een aardige extra inkomstenbron oplevert. Zo hebben 1 Hotels bijvoorbeeld meer dan 20.000 kaarsen met hun corporate scent verkocht. Dat is nog eens gemakkelijk verdiend!

Corporate geur in jouw organisatie

Natural Mood Makers werkt samen met gerenommeerde geurpsychologen en parfumeurs die getraind zijn om strategische sfeeraroma’s te ontwikkelen. Neem contact op en vraag geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden. Je zult versteld staan!

Bron: Harvard Business Review, Inside the Invisible but Influential World of Scent Branding. Door Laurence Minsky, Colleen Fahey en Caroline Fabrigas.

Foto door Anne Nygard – op Unsplash.

Natural Mood Makers

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over wat wij voor winkels, showrooms, zorginstellingen of kantooromgevingen kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek.