< p>

Geur en gezondheid

Geurmoleculen prikkelen geurreceptoren in onze neus. Deze prikkels worden rechtstreeks doorgestuurd naar de “hypothalamus” en het limbisch systeem, het gedeelte van de hersenen dat fungeert als centrum van onze emoties. Hierdoor heeft geur direct invloed op ons.

Etherische oliën hebben bovendien een antibacteriële en luchtreinigende werking. Door deze eigenschap, die in vele studies is aangetoond, hebben ze een positieve invloed op ons immuunsysteem. In tijden van stress, bijvoorbeeld op beurzen, heeft een goede, natuurlijke aromatisering een positieve invloed op medewerkers en klanten. Die kan ertoe bijdragen dat de luchtwegen minder worden belast, waardoor het aantal ziektegevallen na de beurs beperkt blijft. Een door een computeronderneming uitgevoerde studie toont dit duidelijk aan. Ook in verkoudheidsperioden zorgen etherische oliën ervoor dat de kans op besmetting kleiner is.

De geschiedenis van de geurcultuur begon meer dan 5.000 jaar geleden. Het roken van wierook, mirre en hout is een van de oudste toepassingen. Zelfs Cleopatra (69 – 30 v.Chr.) was al bekend met de werking van fijne houtsoorten en bloemen en maakte hier bij haar politieke onderhandelingen doelbewust gebruik van. De Perzische arts en geleerde Avicenna (ca. 980 n.Chr.) won etherische oliën door destillatie en gebruikte deze bij de behandeling van zijn patiënten.